Live Live

Auteur en illustrator van kinderboekenserie Boer Boris op bezoek in bibliotheek Cultura

Gepubliceerd: Vrijdag 12 oktober 2018 15:58

Auteur en illustrator van kinderboekenserie Boer Boris op bezoek in bibliotheek Cultura

EDE – Op woensdag 10 oktober brachten auteur Ted van Lieshout en illustrator Philip Hopman een bezoek aan de bibliotheek van Cultura.

Ze lazen basisschoolkinderen in het kader van de Kinderboekenweek voor uit eigen werk: Boer Boris en de olifant. Na het voorlezen was er ruimte voor een signeersessie.

Het ontstaan van Boer Boris

Philip Hopman, illustrator van Boer Boris, heeft zelf drie kinderen, waarvan er één kind Boris heet. Boris wilde altijd graag boer worden en Philip vond dat een leuk idee voor een boek. Ted van Lieshout is toen verhalen gaan schrijven over Boer Boris en Philip maakte de illustraties. Algauw kwam het eerste boek op de markt. Philip vertelt hoe zijn kinderen eigenlijk als inspiratiebron fungeren. ‘Toen we zo ongeveer vier boeken uit hadden gebracht, kreeg Boris een broertje en een zusje. Dat zijn Berit en Sam. Nu zijn ze met zijn drieën de hoofdrolspelers van de Boer Boris boekenserie,’ aldus Philip.

Vriendschap

Dit jaar heeft de Kinderboekenweek het thema vriendschap. In het boek dat Ted en Philip voorlazen kwam ook vriendschap voor. Boer Boris nam namelijk een vriendje mee naar de boerderij, een olifant. Door het thema konden Ted en Philip leuk meedoen met de Kinderboekenweek.

Samenwerken

De samenwerking bevalt beide auteurs prima. ‘Wij hadden al eerder samengewerkt. Dat was niet helemaal naar onze tevredenheid. We wilden het daarom graag nog een keer proberen,’ vertelt Ted van Lieshout. De twee hebben er geen moment spijt van gehad. Het boek Boer Boris gaat naar zee werd verkozen tot Prentenboek van het Jaar in 2015. Sindsdien is de boekenserie een echte hit. In totaal zijn er nu tien boeken op de markt. Het elfde boek is al klaar en komt in november uit.

‘Kinderen behoeden voor tablets en games’

De Kinderboekenweek is voor Ted en Philip natuurlijk onmisbaar. ‘Ik ben persoonlijk heel erg te porren voor de Kinderboekenweek,’ vertelt Ted. Het duo is veel op pad deze week. Voornamelijk voor optredens, zoals zingen met de kinderen en een boek voorlezen terwijl de kinderen actief mee kunnen doen. ‘Hoe vroeger een kind begint met lezen, des te beter het is voor de ontwikkeling van het kind. Wij willen kinderen ook graag behoeden voor tablets en games.’

Enthousiasme kinderen goede drijfveer

De boekenserie is zeer gewild is bij de kinderen. ‘De meeste kinderen weten zelfs verhalen uit hun hoofd. Dat is een motivatie om verder te gaan met Boer Boris. Soms krijgen wij van ouders zelfs filmpjes binnen waarin een kind te zien is die het hele Boer Boris boek uit zijn of haar hoofd kent’, vertelt Philip met een glimlach. Hij denkt dat kinderen door een leuke herinnering aan lezen later toch sneller een boek pakken in de toekomst.

Jonge vrijwilliger

In de bibliotheek van Cultura loopt een jonge vrijwilliger rond. De negenjarige Levi van de Burg vindt de Kinderboekenweek altijd leuk. ‘Op school moesten wij een gedicht schrijven over het thema vriendschap. Dat was heel tof om te doen.’ Lezen en voorlezen valt bij de jonge vrijwilliger in de smaak, hoewel hij voorlezen nog een beetje spannend vindt. Levi vindt het thema van dit jaar prima. ‘Vriendschap is toch ook best wel belangrijk, Toch hoop ik dat er volgend jaar een thema met technologie komt.’

Foto en tekst: Elise ter Burg

Deel deze pagina: