Live Live

Asbest schadelijk? Risico's zijn minder groot dan gedacht

Gepubliceerd: Vrijdag 08 maart 2019 12:00

Asbest schadelijk? Risico's zijn minder groot dan gedacht

NIJMEGEN - Het risico van asbest is minder groot dan tot nu toe werd gedacht. Dat is de conclusie van onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen, TNO en trainings- en onderzoeksinstituut Crisislab. Beschermingsmiddelen blijken niet per se nodig en de risico's zijn vaak verwaarloosbaar.

Uit de studie naar beschermingsbeleid bij asbest kwam naar voren dat het verwijderen van asbest minder risico's oplevert dan eerder werd aangenomen. Daarnaast blijkt het wonen en werken in een pand met asbest minder schadelijk dan gedacht.

Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van de vereniging van woningcorporaties Aedes. De woningcorporaties zijn van mening dat de huidige praktijk rondom asbestsanering is doorgeslagen. 'De wettelijke normen, complexe werkwijzen en de daaraan gekoppelde kosten staan in veel gevallen niet in verhouding tot het werkelijke risico', meldt Aedes.

'Huidige maatregelen niet noodzakelijk'

Een aanpassing van de regels voor asbestsanering kan voor de woningcorporaties tientallen miljoenen euro's voordeliger uitpakken. Al meldt Aedes dat voor woningcorporaties de veiligheid en gezondheid van bewoners, medewerkers en opdrachtnemende partijen vooropstaat.

'Saneerders, die elke dag plafondplaten met asbest slopen, lopen een hoog blootstellingsrisico', aldus Aedes. De vereniging van woningcorporaties noemt het beleid in die specifieke situatie dan ook 'terecht streng'. Maar in veel andere onderzochte situaties zijn de risico's te verwaarlozen en de huidige maatregelen niet noodzakelijk.

De resultaten van het onderzoek zijn dinsdag gepresenteerd. De Tweede Kamer sprak woensdag over het asbestbeleid in Nederland.

Geschreven door: mediapartner Omroep Gelderland

Foto: Pixabay

Deel deze pagina: