Live Live

Alle onbewaakte overwegen over vijf jaar verdwenen

Gepubliceerd: Dinsdag 27 november 2018 19:58

Alle onbewaakte overwegen over vijf jaar verdwenen

LUNTEREN - In 2023 moeten alle onbewaakte spoorwegovergangen verdwenen zijn. Dat heeft het kabinet besloten. In Nederland zijn nog 135 onbewaakte overgangen waarvan 31 in Gelderland liggen.

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) noemt onbewaakte overwegen 'niet meer van deze tijd'. De staatssecretaris gaat om tafel met gemeenten, provincies, belangenverenigingen en spoorbeheerder ProRail om het plan te bewerkstelligen. Ook wordt er een landelijk bemiddelaar aangesteld die ervoor moet zorgen dat het opheffen of sluiten van de overwegen soepel verloopt.

'Hoewel Nederland bij de koplopers hoort als het gaat om overwegveiligheid, is elk ongeval op een overweg er voor mij één te veel', aldus de staatssecretaris.

Hekken en betonblokken

Aan het begin van deze maand sloot ProRail op eigen initiatief al een onbewaakte overgang in Lunteren (gemeente Ede) af met hekken en betonblokken. Vorige week deed de spoorbeheerder hetzelfde bij een tweede overgang in Lunteren. De spoorbeheerder liet weten alle onbewaakte overgangen in Nederland op die manier aan te willen pakken en krijgt nu dus bijval van het kabinet.

De overgangen zullen worden beveiligd of ze worden opgeheven. Ook komen er mogelijk flitspalen bij overwegen te staan om roekeloos gedrag terug te dringen.

 
 
Geschreven door: mediapartner Omroep Gelderland
 
Foto: ProRail

Deel deze pagina: