Live Live

75 jaar bevrijding gemeente Ede

Gepubliceerd: Woensdag 11 maart 2020 10:18

75 jaar bevrijding gemeente Ede

EDE - Vrijdag 6 maart heeft het Platform Militaire Historie Ede de eerste battelfieldtour verzorgd over de bevrijding van de gemeente Ede. Met een touringcar is een route afgelegd langs de wegen die de geallieerden hebben afgelegd om de West Veluwe te bevrijden. Met indrukwekkende verhalen namen twee deskundige gidsen de deelnemers mee terug in de tijd.

Rijdend door de dorpen vertellen de twee gidsen in een historisch tenue over de bevrijding van Ede nu 75 jaar geleden. Onderweg stoppen we bij vier kleine lokale exposities in Deelen, Bennekom, Lunteren en Ede. Aan het eind van deze battlefieldtour heeft men een compleet beeld van de bevrijding van Ede.

Het geheel verzorgde programma startte bij het militair historisch informatiepunt De Smederij waarna men vertrok naar Museum Vliegbasis Deelen. Onderweg wordt het intrigerende verhaal verteld van Majoor Henry Druce met zijn manschappen en welke rol hij speelde bij de bevrijding. Bij aankomst in Museum Vliegbasis Deelen wordt de bezoeker een rijke geschiedenis gepresenteerd over de geschiedenis van de luchtoorlog boven Nederland in de periode 1940 tot en met 1945. 

 Bloedige veldslag

De reis wordt vervolgd naar Otterlo waar één van de bloedigste veldslagen heeft plaatsgevonden in Nederland in 1945. Uitgebreid wordt verslag gemaakt van de man-tot-man gevechten die hebben plaats gevonden in de nacht van 16 op 17 april 1945. Men houdt een moment stilte bij het herdenkingsmonument in Otterlo waar de vele slachtoffers worden herdacht. Het tegelmuseum in Otterlo is medeorganisator van deze herdenking.

De reis wordt via Harskamp vervolgd naar Wekerom, onderweg mag de bezoeker het ontroerende verhaal horen van de Amerikaanse indiaan Maxwill Warren King met zijn heldendaden. In Wekerom wordt stilgestaan bij de intocht van de Canadezen die weinig of geen weerstand ondervonden, wel zagen de bevrijders veel emoties bij de bewoners. 

Indrukwekkende interviews

In Lunteren bezoekt men het Museum van de vereniging Oud Lunteren waar indrukwekkende interviews op een monitor te zien zijn met mensen die de bevrijding persoonlijk hebben meegemaakt. De expositie geeft uitgebreid aandacht aan het levensverhaal van Marcel Hertz, alias Rienus.

Op doorreis door Ederveen en De klomp wordt verteld dat deze twee dorpen eigenlijk nooit zijn bevrijd. Verkenningseenheden bezochten Ederveen en de Klomp maar vertrokken weer in de loop van de dag. Er wordt stilgestaan bij plaatsen waar schermutselingen hebben plaatsgevonden maar de echte bevrijders kwamen niet, het bleef een niemandsland. Nederlandse SS’ers bleven een bedreiging, uiteindelijk konden De Klomp en Ederveen zich op 9 mei 1945 bevrijd beschouwen na ontwapening van de SS’ers in Veenendaal.

De reis werd voortgezet naar de Historische Museum Oud Bennekom dat is gevestigd in het Kijk en Luistermuseum met een speciale editie aan de bevrijding. Tijdens de busreis wordt verslag gemaakt van de bevrijding door de Engelse Polar Bears die een verlaten spookdorp binnen reden in april 1945. Bij een kop koffie wordt uitgebreid van gedachten gewisseld over de evacuatie van Bennekom in 1944 en de ontploffing van de molen. 

 Britse aanval vertraagd

Tijdens de busreis naar Cultura in Ede werd verteld dat de Britse aanval wordt vertraagd door de Duitse weerstand. Op de tweede verdieping van Cultura is, naast Omroep Ede, eveneens Het Erfgoed gevestigd. Met een groot aantal foto’s en verhalen wordt de bevrijding van Ede in beeld gebracht. De bevrijding in april 1945 wordt gevolgd door een uitbundige Canadese zomer.

Tot slot keert het gezelschap terug naar het militair historisch informatiepunt De Smederij aan de Verbindelaarsweg waar een woord van dank wordt uitgesproken aan het adres van de vele medewerkers die een jaar aan de voorbereiding hebben gewerkt. Aan het einde van de middag wordt het eerste exemplaar van het Historisch Cahier uitgereikt aan wethouder Hester Veldman-Kamp.

Foto: De wethouder en gidsen met de uitgave van het “Historisch Cahier Ede

Deel deze pagina: