Live Live

14 en 15 april extra attracties in het Kijk en Luistermuseum

Gepubliceerd: Donderdag 05 april 2018 16:30

14 en 15 april extra attracties in het Kijk en Luistermuseum

Het is Nationale Museumweek. Op zaterdag 14 en zondag 15 april zijn er daarom extra activiteiten in het Kijk en Luistermuseum. Bovendien kost een museumbezoek deze dagen slechts twee euro per persoon. Het thema van de Nationale Museumweek is: ‘Beleef samen ons echte goud’.


Je houdt van muziek. Je luistert ernaar op de radio of je streamt je favoriete muziek naar je telefoon.

In het Kijk en Luistermuseum kun je zien en horen hoe mensen vroeger van muziek genoten toen er nog geen elektriciteit was. Er zijn draaiorgels, speeldozen, straatpiano's, muziekautomaten, een pianola, het orchestrion (zelf-spelend orkest) en nog veel meer.

Al dit soort apparaten waren er al lang vóór de bandrecorder, de walkman, het keyboard en de cd-speler. Sterker nog: als dit soort instrumenten er niet was geweest, waren zij er misschien nooit gekomen. Nu werkt het allemaal elektronisch, de apparaten van vroeger werkten mechanisch. Je moest zelf draaien aan het draaiorgel, of een veer opwinden die ervoor zorgde dat er muziek kon klinken.

In het museum zijn heel grote speelkasten, die bijvoorbeeld in restaurants voor muziek zorgden, maar ook kleine speeldozen voor in de kamer. En ze doen het bijna allemaal nog, dankzij een grote groep vrijwilligers die ze met verstand van zaken onderhoudt! Bij een bezoek aan het museum is een demonstratie van de instrumenten inbegrepen.

In het museum kun je nog veel meer zien, zoals een garen- en bandwinkel, met een unieke collectie kleren van vroeger. Hier krijg je antwoord op vragen als: Hoeveel rokken droeg de Veluwse boerin? Wat kun je weten als je naar haar muts kijkt?

Er is een verkleedkist, waarmee kinderen en volwassenen zich kunnen verkledenals mensen van zo'n 100 jaar geleden. Ook is er een schoolklasje uit die tijd. Ga zitten in de schoolbank en maak een foto van jezelf.

Tenslotte: een boerendeel uit vroeger dagen, een stijlkamer en een bijzondere wisseltentoonstelling over mechanische draaispitten. In het oude kruidenierswinkeltje koop je snoep van vroeger voor prijsjes van toen.

Extra attracties

Dit weekend zijn er nog extra attracties.

Volwassenen kunnen deelnemen aan een raadspel en kinderen kunnen een speciale speurtocht doen en daarna zelf een kaart voor een zelf-spelend muziekstuk fabriceren en ten gehore brengen. Wie meedoet aan een van deze activiteiten, krijgt gratis cake bij de koffie (of de ranja).

Zaterdag 14 april is het museum open van 10.00 tot 17.00 uur; zondagmiddag 15 april van 14.00 tot 17.00 uur. Met Museumkaart is de toegang gratis. Voor anderen geldt dit weekend de speciale feestelijke toegangsprijs van twee euro.


Foto: Kijk en luistermuseum

Deel deze pagina: