Live Live

"Van ons mag de snelheid omlaag op de A12"

Gepubliceerd: Woensdag 07 februari 2018 21:31

"Groene omgeving, goede infrastructuur, goede OV-verbindingen, goede scholen, Ede heeft eigenlijk alles", dat vind Ellen Out. De nu bijna 16 jaar in Ede woonachtige Ellen Out is lijsttrekker van GroenLinks Ede. Vier jaar geleden was zij ook al lijsttrekker voor deze partij en volgde destijds Eric Leltz op.

"Wij hebben hier eigenlijk alles wat wij nodig hebben, daarnaast kan je hier goed en rustig leven", vervolgt Out.

De frontvrouw van GroenLinks was zaterdag te gast in de platenlijsttrekker op EDE FM. In dit programma wordt het verkiezingsprogramma van de partij die te gast is besproken daarnaast wordt de favoriete muziek gedraaid van de lijsttrekker.

"Heb altijd al willen meepraten, meedenken, invloed willen uitoefenen, mee willen beslissen. Leerlingenraad, ondernemingsraad, medezeggenschapsraad op school, ouderraad, in al deze organen heb ik gezeten. Ik ben voorzitter geworden van de ABEO. Algemene belangenvereniging Ede-oost. Via die rol ben ik de politiek ingerold. Wij hebben 2 zetels. Dit is voor het eerst, want wij hebben altijd er 3 gehad, deze periode maar 2. Drie zetels zit er denk ik wel in. Kijk maar hoe het landelijk gaat met GroenLinks. Nederland is een rechts land, de Edese raad is hier een afspiegeling van. GroenLinks is er best positief uitgekomen tot nu toe. Wij willen in de campagne zoveel mogelijk in gesprek met burgers. Dat speelt ook een rol. Wij zijn de enige linkse partij in de oppositie. De linkse partijen in de coalitie hebben meer op met de andere partijen in de coalitie. Ons verkiezingsprogramma heet: het kan anders. Het is een algemene kreet, maar leggen in ons programma uit dat het echt anders kan. Wij bedoelen dat je op een andere manier naar de wereld kan kijken. Zei het net al, rechts overheerst, mainstream is dat de economie voor alles gaat. Economie en veiligheid zijn echt leidende thema's. Voor ons staan mensen op 1. Wij willen daar de nadruk op leggen. Naast mensen vinden wij milieu en natuur belangrijk. In het verkiezingsprogramma leggen wij uit hoe wij dat zien. Ons programma heeft 1 ondertitel: sociaal, groen en open. Dat zijn ook onze belangrijkste drie thema's. Het sociale aspect houdt in dat wij vinden dat de economische ongelijkheid terug gedrongen moet worden. Iedereen moet gelijke kansen hebben. Groen houdt in dat wij natuur en klimaat erg belangrijk vinden. Duurzaamheid vinden wij ook belangrijk. De gemeente Ede heeft op het gebied van energie neutraal vele ambities. Ik vind dat dat meer kan. Er kunnen wel wat tandjes bij. GroenLinks wil dat de politie meer daadkrachtig optreed. Als er iets gebeurt wat niet door de beugel kan, moet er goed opgetreden worden. Mensen mogen er niet mee wegkomen als zij iets hebben gedaan. Er moet meer in de preventieve kant gedaan worden. Mensen moeten meer een doel hebben in hun leven, want dat kan ook preventief werken. Helaas zijn er wijken waar mensen zich niet veilig voelen. Daar moeten wij wat aan doen. Er is te weinig interactie tussen verschillende culturen. Integratie komt van 2 kanten dus niet alleen de allochtone Nederlander moet hier zich voor inzetten, maar ook wijzelf".

Naast integratie werd in het programma ook gesproken over vuurwerk, de situatie rondom de Hakselseweg/Blokkenweg, maar ook over zorg.

"Wij willen dat mensen die zorg ontvangen zelf de regie hebben. Dit voor de eigen situatie. Zorg is maatwerk. Er moet rekening worden gehouden met specifieke zorgvragen. In Ede doen wij het redelijk goed. Het moet niet allemaal op vrijwilligers en mantelzorgers neerkomen. Wij waarderen deze mensen absoluut, maar wij zien dat het accent daar te veel naar verschuift, dat moet niet. Wij denken dat als er minder geld gaat naar ambitieuze projecten zoals het World Food Center, dat er dan meer geld is voor zorg. Het World Food Center leuk idee, maar wij vragen ons af of het wel wat oplevert voor Ede en met name voor de inwoners. Parklaan moet dat wel? Moet dat veel geld kosten? Daar kan je allemaal op besparen. Wij willen de gezonde balans herstellen. Goed voorbeeld is de luchtkwaliteit. Dit is in Nederland, dus ook hier, slecht. Wij zouden bijvoorbeeld willen dat de snelheid op A12 en A30 omlaaggaan. De mensen die in de wijken langs deze wegen wonen hebben duidelijk last van de luchtkwaliteit, maar ook van het geluid. Wij willen dat Ede groen en gezond is. Je moet er prettig kunnen leven. Breng dan het verkeer wat terug. Haal de snelheid op de A12 en A30 omlaag. Zet meer in op openbaar vervoer en de fiets. Dit is voor ons erg belangrijk. Helaas is economie leidend, dus een doorslaggevend argument, helaas. Daardoor zijn sommige ambities van ons niet mogelijk. Als je bezuinigt op de samenleving, dan weet ik niet of je die balans nog hebt.”

In iedere aflevering is er een soort kettingvraag. De gast krijgt een vraag van de gast van de week ervoor. Ellen Out kreeg een vraag van George de Haan van de 65+ partij: "Nou, aan Ellen zou ik willen vragen: klopt het dat GroenLinks nog steeds voorstander is om ook in Nederland economische vluchtelingen met liefde te ontvangen?"

Ellen Out: "Wel een interessante vraag van meneer de Haan, want het gaat hierbij eigenlijk om de definitie van economische vluchteling. Ik heb daar een ander beeld bij dan hij. Ik denk hierbij aan bedrijven die om belastingtechnische redenen hiernaartoe komen. Hij legt het uit als economische, ik spreek liever over vluchteling. Ga voor jezelf na: wanneer laat je alles achter? Omdat je in je land niet meer kan blijven. Ja, wij verwelkomen ze, maar die moet wel naar rato. Niet dat het ene land alles opvangt en de ander niets. Europa moet zich dan ook flink schamen vinden wij. Wij hebben het niet goed kunnen regelen. Er is verdeeldheid. Het is een schande dat mensen onder erbarmelijke omstandigheden leven. Met economisch suggereer je dat iemand hier komt voor eigen gewin". 
Ellen Out mocht ook een vraag stellen aan de gast van volgende week. Zaterdag 10 februari is te gast Peter de Pater van Gemeentebelangen Ede. "Vermoed dat Peter deze vraag al ziet aankomen. Twee jaar geleden hebben wij als GroenLinks voorgesteld om op 11 oktober de regenboog vlag te hijsen bij coming out day. Er is daar toen hoofdelijk over gestemd. Dit omdat verschillende fracties daar verschillend in stonden. Peter heeft toen tegen de vlag gestemd. Hij deed dit, omdat de SGP hem had beloofd in gesprek te gaan met de doelgroep. Nu is mijn vraag: wat verwachtte hij dat het gesprek zou opleveren? Dus van de SGP en de doelgroep. Wat kan de LHBT-gemeenschap in Ede verwachten van gemeentebelangen de komende tijd?"

Naast alle thema's werd er ook de favoriete muziek gedraaid van Ellen Out. Zij koos voor: Queen, Dolly Parton, Stromae, Abba, Eart Wind and Fire.

Hier is het hele interview terug te luisteren:
https://soundcloud.com/edefm/ellen-out-groenlinks-ede-bij-de-platenlijsttrekker

Deel deze pagina: