Live Live

"Stemmen van ouderen? Nee van veertigers"

Gepubliceerd: Dinsdag 30 januari 2018 14:13

"Mijn hart gaat uit naar 65-plussers", aldus George de Haan lijsttrekker van de 65+ partij.

De Haan was zaterdag 27 januari te gast bij de platenlijsttrekker. Tot aan de verkiezingen op 21 maart wordt iedere zaterdag dit programma uitgezonden.

"Mijn interesse in politiek? Onlangs bestond de VVD 70 jaar. Ik herinner mij uit mijn jeugd dat er voor het eerst na de Tweede Wereldoorlog verkiezingen waren. Het was campagnetijd, en bij ons in het dorp, ik kom uit Friesland, reed er een vrachtwagen met een omroeper erop. Weerszijde op de wagen stond een bord met de letters o u d, de naam van de oprichter van de partij, meneer Oud. Er stond ook een logo erop van de VVD. Vanaf dat moment wist ik, er bestaat iets anders wat ik niet ken. Ook vanaf dat moment heb ik mij gerealiseerd, er is iets wat je tegenwoordig politiek noemt. Mijn ouders waren KVP’ers. Dus nee, geen VVD-lid geworden. Ik kom uit een warm nest. Het is juist dat ik 2006 mee heb gedaan met de verkiezingen met lijst De Haan. Er is een verschil tussen toen en nu. Ik ervoer enkele zaken op persoonlijk gebied, waar ik een beetje boos over was. Ik was na mijn pensioen in 2000 al heel snel naar Lunteren verhuisd. Ik ben toen lid geworden van de dorpsraad. Ik kwam daar zaken tegen waarbij ik dacht, dat kan niet meer in deze tijd. Ik ontdekte dat belanghebbende politici aan belangenverstrengeling deden. Als een reactie daarop wilde ik in de politiek. Ik wilde oppositie voeren. Ik matig mij sinds ik ouder word. In 2006 deed ik mee, had toen 120 stemmen. In 2014 deed ik mee en ik kreeg 868 stemmen. In 2010 heb ik niet mee gedaan. Ik was destijds druk in het buitenland als vrijwilliger. Ik heb bij de dorpsraad toen ook het een en ander meegemaakt. Ik wil het daar niet over hebben, maar ik nam mij kwalijk dat ik te snel in de oppositie was gegaan. Ik dacht, hier moet ik weg blijven. Sinds 2014 probeer ik mij te richten op ouderen. Ik hoop nu op meer dan 1250 stemmen. Ik zie een stijgende lijn dus dat moet kunnen. Bovendien de afgelopen vier jaar hebben in mijn voordeel gewerkt. Bij veel meer jongeren is het onderwerp ouderen op het netvlies gekomen. Als je vraagt denk je dat de ouderen op je stemmen, zeg ik nee, maar wel de 40ers die ouders hebben in mijn leeftijd. Die zien wat die ouders voor problemen hebben, ik denk dat ik daar straks de stemmen van krijg", vertelt George de Haan (73) lijsttrekker 65+ partij.

Iedere lijsttrekker die aanwezig is in het programma krijgt een vraag van de vorige gast. Ruben van Druiten, Burgerbelangen Ede: "Beste George, leuk dat je mee doet. Altijd goed als mensen de handschoen oppakken. Daar heb ik bewondering voor. Mijn vraag is, hoe definieer je nu ouderen als een groep. Zijn die niet verschillend? Ook qua politieke kleur, opvattingen die als een partij als het ware te kunnen vertegenwoordigen?"

George de Haan: "Dat is niet zo moeilijk. Even een paar feitjes. Ede heeft zo'n 115.000 inwoners en daarvan zijn circa 20.000 65 jaar en ouder. In het jaar 2030, over 12 jaar, zegt het CBS heeft Ede 130.000 inwoners daarvan 30.000 65 jaar en ouder. Als Ruben de zaak goed heeft gevolgd is er sinds 2015 wel het een en ander veranderd in de ouderenwereld zeker qua zorg. De centrale overheid wil dat ouderen zo lang mogelijk thuis wonen. Daar zitten nog wat haken en ogen aan. Dat is een complex gegeven. Ik denk dat ik beter in staat ben dan een jonger iemand dat complexe gegeven te doorgronden. Om dat geluid te verwoorden. Ook als het ware een buiten parlementaire actievoerder ook actie in te voeren. Zowel de jeugd als de oudere wil ik bereiken. De jeugd let op de oudere heeft onze steun nodig. En oudere let op denk aan preventie, denk aan een wat actievere rol, zorg voor elkaar. Zorgen tussen ouderen onderling".

Naast het bespreken van diverse thema's werd ook de favoriete muziek gedraaid van George de Haan. Onder meer Elvis Presley en Harry Bellefonte.

"Statushouders? Of die meer geld moeten krijgen voor taallessen en werkervaringsstages? Nee niet zo zeer meer geld, maar wel een andere opzet. Dat kan anders georganiseerd worden. Of vuurwerk afsteken verboden moet worden voor particulieren? Ja, vind ik wel, behalve in het buitengebied. Je mag boerenjongens niet het carbidschieten ontnemen. Eerlijk gezegd, dat heb ik vroeger ook zelf gedaan. Rondom oud en nieuw ben ik niet thuis. Al die herrie. Ik vlucht naar het buitenland. Of de muur van Mussert een monument moet worden? Ja, de muur mag wegrotten. Helaas dat duurt te lang. Dus afbreken".

De 65+ partij hanteert de slogan: Zorg voor elkaar centraal. "Mocht ik in de raad komen, moet men er maar aan wennen dat het veel over ouderen zal gaan. Ouderen hebben tijd over. Zeker de vitale ouderen. Die hebben een basisinkomen met een AOW. Meer ouderen moeten achter de geraniums vandaan komen, moeten actiever worden. Men moet zorg hebben voor leeftijdsgenoten. Daar gaat het mij om. Solidariteit en barmhartigheid. Hulpbehoevende ouderen mensen, hebben belang bij een pro-actievere ondersteuning vanuit ambtelijke en professionele zorgkringen te verrichten door een professionele regelneef. Uitvoering kan liggen bij pro-actieve vrijwilligers en managementzaken bij een professional. Ik ben ook voor regulering van legale wietteelt, maar dan wel in navolging van een andere gemeente. Dat nieuwe afvalbeleid van de gemeente Ede, tja, wat moet ik daarover zeggen. Vier, vijf kliko’s, en ja, het beleid moet nog geëvalueerd worden. Dat sorteren van afval is inderdaad een punt en daar wil ik het niet al te zeer over hebben. Ouderen zijn best mans om nieuwe dingen aan te leren. En akkoord te gaan met dit al. Alleen persoonlijk vind ik dit is door geschoten beleid. Zoals het nu gescheiden wordt, wat daarmee beoogd wordt in ontoereikend. Het wordt niet gehaald. De hele afvalkwestie terug naar af. Mijn keuken heb ik moeten inrichten voor alle afval die ik moet scheiden. En de stank. Ik vind het doorgeschoten beleid. Er is geen realiteit".

George de Haan heeft ook nog een vraag voor de volgende gast. De vraag is voor Ellen Out, lijsttrekker GroenLinks Ede. "Klopt het dat GroenLinks nog steeds voorstander is om ook in Nederland economische vluchtelingen met liefde te ontvangen". Naast dit al zijn er nog diverse andere thema's besproken waaronder de status van de partij, veiligheid, waarom is de partij een toevoeging in de Edese raad. Het hele interview is hier terug te luisteren:

https://soundcloud.com/edefm/george-de-haan-65plus-partij-de-platenlijsttrekker-27012018

Deel deze pagina: