Live Live

'Spotlight' volop aan de slag met journalistiek onderzoek

Gepubliceerd: Woensdag 08 mei 2019 16:21

'Spotlight' volop aan de slag met journalistiek onderzoek

EDE - Wie de afgelopen weken Ede Stad doornam of op de sites keek van Omroep Ede of Ede Stad.nl, kon er niet omheen: artikelen van Bureau Spotlight hadden een vaste plek tussen de andere verhalen. De nieuwe onderzoeksredactie ontstond uit een wens naar meer diepgravende journalistiek in de regio. ‘Spotlight’ is inmiddels drie maanden onderweg. Tijd voor een update, waar staan we nu?

Bureau Spotlight ging begin dit jaar officieel van start, maar het project kent een langere aanloop. BDUmedia, onder meer uitgever van lokale nieuwsbladen in de regio Ede, en Omroep Ede werken al enkele jaren samen met de School voor Journalistiek aan de Christelijke Hogeschool Ede (CHE).

Toen de opleiding startte met het studieblok onderzoeksjournalistiek, werd op kleine schaal begonnen met extra begeleiding van studenten journalistiek door journalisten van BDUmedia en Omroep Ede. De studenten gingen aan de slag met lokale onderwerpen.

Subsidie 

Om meer structuur aan deze werkwijze te geven, werd midden vorig jaar subsidie aangevraagd voor Bureau Spotlight, een nieuw te vormen onderzoeksredactie voor de regio Foodvalley. Deze regio telt acht gemeenten, waarvan Ede, Veenendaal, Barneveld en Wageningen de grootste zijn.

Het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek honoreerde de aanvraag en gaf voor dit jaar ruim 125.000 euro subsidie. Dat geld is onder meer bedoeld voor nieuwe werkplekken voor onderzoeksjournalisten, die ook studenten journalistiek begeleiden, en inzet van freelance-journalisten.

Redactie 

Eerder dit jaar is een kernredactie gevormd (zie foto). Namens BDUmedia, Omroep Ede en de School voor Journalistiek maken Wim Vonk, Martin Both en Douwe Schaaf daar deel van uit. Onderzoeksjournalisten zijn Romee Boots en Jan Peter Schouten en Lars Regeer is de creatieve man, onder meer verantwoordelijk voor de website, sociale media en vormgeving. 

'Ons doel is diepgravende journalistieke verhalen maken die ertoe doen. Daarbij willen we nadrukkelijk inwoners van deze regio betrekken. Zij kunnen ons tips geven, maar bij hen is ook veel lokale kennis beschikbaar over de thema's die wij onderzoeken', weten Vonk, Both en Schaaf.

Vooronderzoeken 

Inmiddels zijn zes koppels studenten journalistiek aan de slag met zes onderzoeken: van World Food Center Experience en 'Eenzaamheid in gelukkig Ede' tot 'Verhalen achter gesloten kerken' en de impact van wachtlijsten bij de geestelijke gezondheidszorg. Daarnaast zijn twee freelance-journalisten momenteel bezig met enkele vooronderzoeken, binnenkort wordt daarover meer bekend.

'We publiceren alle verhalen via de mediakanalen van BDUmedia en Omroep Ede', aldus de drie initiatiefnemers. 'Uiteraard zijn alle producties en meer informatie over de redactie ook te vinden op de nieuwe website bureauspotlight.nl. Inwoners, belangenverenigingen of andere organisaties die met ons in contact willen komen, kunnen ons per mail bereiken viabureau@bureauspotlight.nl.'

De redactie (vlnr): Lars Regeer, Douwe Schaaf, Wim Vonk, Romee Boots en Martin Both. Jan Peter Schouten ontbreekt op de foto.

Deel deze pagina: