Live Live

'Muur van Mussert' opengesteld tijdens Open Monumentendagen

Gepubliceerd: Zondag 02 september 2018 13:31

'Muur van Mussert' opengesteld tijdens Open Monumentendagen

Het Nationaal Tehuis was tussen 1936 en 1945 een nationaalsocialistisch complex van gebouwen en terreinen op de Goudsberg te Lunteren. Van dit NSB-complex is alleen het als 'Muur van Mussert' bekend staande bouwwerk met de daarvoor liggende openluchtvergaderplaats bewaard gebleven.

Deze 'Muur van Mussert' op Recreatiecentrum De Goudsberg aan de Hessenweg 85 in Lunteren is recent aangewezen als rijksmonument. Daarom is besloten de Muur tijdens de Open Monumentendagen op zaterdag 8 én zondag 9 september éénmalig open te stellen.

Er zijn deskundige historici aanwezig om vragen te beantwoorden, beelden van destijds worden vertoond en de toekomst wordt geschetst. De Stichting Educatiecentrum de Goudsberg zal haar plannen voor hergebruik van de muur als educatief centrum toelichten. Het is deze functie die aan het bouwwerk een eigentijdse relevantie zal verlenen: een monument ter herinnering, maar vooral ook ter waarschuwing. Immers nationalisme, vreemdelingenhaat en collaboratie zijn van alle tijden.

Bekijk hieronder de uitzending van Mooi Zo! over de 'Muur van Mussert':

Deel deze pagina: