Live Live

"Muur van Mussert mag wegrotten"

Gepubliceerd: Woensdag 07 februari 2018 21:50

"Dat ik het weinig heb in mijn programma over kunst en cultuur berust op toeval. Aan de andere kant is kunst en cultuur bij mij een soort stokpaardje. Ik wil niet de discussie aangaan, maar ik wil mij ook niet op de borst kloppen dat ik er veel van weet". Dit vertelde George de Haan zaterdag op EDE FM tijdens het programma Studio C. Dit programma richt zich op kunst en cultuur in de regio van gemeente Ede.

George de Haan was bij de expositie: Schatten van Lunteren te zien met een beeld. "Het is juist, ik maak beelden. In mijn jeugd deed ik al veel met beelden. Zo maakte ik, geen sneeuwpop als er sneeuw lag. Ik maakte gerust een Mariabeeld. Als wij dan op zondag naar de kerk gingen, ik was katholiek, stond er een groot Mariabeeld van sneeuw voor de kerk. Later leerde ik mijn vrouw kennen. Zij studeerde vrije kunst. Na mijn studie heb ik een jaartje niets gedaan. Ik stond toen al bekend als de beeldhouwer. Na dat jaar ging ik werken. Na mijn pensioen heb ik mijn hobby beelden maken weer opgepakt. Ik maak zogezegd tuinbeelden. Ik moet nog steeds bijkomen van het idee van wethouder Johan Weijland om een World Art Center in Ede te vestigen. Ik schrok er niet van. Ik vind het helemaal niet bij Ede passen. Het huidige college plakt graag voor vele zaken het woordje World. Wie ben ik dan om daar wat van te zeggen. Ik wil mij niet in die discussie mengen. Blij dat dat centrum er niet komt. Ik ben echt een kunstliefhebber. Cultura verhuizen? Als dat kapitaalvernietiging inhoudt zeg ik als burger: niet doen. Er worden argumenten gebruikt als dat Cultura afzijdig ligt en het centrum niet betrokken is. Het huidige college is te ambitieus. Een foodmuseum? Ik zie daar niets in. Ik zie meer in een markthal overdekt, met uitsluitend food producten. Een museum? Nee. Als Ede stad iets met een museum wil, moet je meer denken aan een plaats met moderne kunst".

George de Haan heeft ook een duidelijke mening over de muur van Mussert. "Mijn stelling is: in beginsel mag die muur wegrotten. Dit kan je de huidige ondernemer van het terrein niet aan doen. Houd daarom een stukje Mussertmuur over. Verplaats het naar Ede stad. Plaats dit bij een oorlogsmonument. Daar komen mensen die komen herdenken. Persoonlijk vind ik: laat maar wegrotten".

Aan het einde van het gesprek wil de Haan nog een ding kwijt: "Persoonlijk stoor ik mij eraan, dat het college met de burgemeester voorop het Kröller Müller museum wat staat in Otterlo kapen al staat het in Ede".

Het interview is hier in het geheel terug te luisteren:
https://soundcloud.com/edefm/george-de-haan-65-partij-over-kunst-en-cultuur

Deel deze pagina: