Live Live

'Eten van eigen Hof' openingsfilm op Food en Filmfestival Ede

Gepubliceerd: Donderdag 03 oktober 2019 14:03

'Eten van eigen Hof' openingsfilm op Food en Filmfestival Ede

EDE - Op donderdag 10 oktober wordt Eten van eigen hof, een documentaire van Barend Hazeleger vertoond in theater Cultura in Ede. De film verkent de wereld van Herenboeren: mensen die samen een boerderij starten, een boer in dienst nemen en zo hun eigen voedsel gaan verbouwen. De spanning tussen dit ideaal en de soms weerbarstige praktijk vormt een belangrijke rode draad.

De Herenboerenbeweging bestaat sinds 2012 en is relatief snel opgekomen. De eerste Herenboerderij draait nu voor het vierde jaar en voorziet in ongeveer 60% van de dagelijkse levensbehoeften van zo’n 150 gezinnen uit Boxtel en omgeving. Elk van hen heeft eenmalig 2.000 euro ingelegd om de boerderij te kunnen starten en betaalt per gezinslid een vast bedrag per week voor de producten die door het jaar heen worden geleverd. De tweede Herenboerderij opende afgelopen zomer in Loenen de deuren en in nog 15 andere gemeenten, waaronder ook Ede, wordt de oprichting van Herenboerderijen voorbereid. 

Herenboeren

De documentaire Eten van eigen hof volgt ruim een jaar lang drie Herenboeren. Geert van der Veer, bedenker van de Herenboerderij, is in die periode vooral bezig zijn idee landelijk te verkopen. En daarnaast spant hij zich in om een tweede Herenboerderij te lanceren.

Monic Holman laat zien wat het in de praktijk betekent om Herenboer te zijn en welke voldoening ze daar nog steeds aan ontleent. En Eric ’t Hoen probeert in de gemeente Ede een Herenboerderij te starten, maar ervaart dat de realisatie van zijn droom op praktische bezwaren stuit. Daarnaast geven ook mensen van buiten de Herenboerenbeweging, zoals Carola Schouten, minister van landbouw, en Floris Alkemade, Rijksbouwmeester, hun visie op dit fenomeen. 

Eten van eigen hof is de openingsfilm van het Food en Film Festival dat van 10-13 oktober plaatsvindt in Cultura in Ede. De film gaat daar ook in première op donderdag 10 oktober om 16.00 uur met na afloop een Q&A en borrel. Kaarten zijn verkrijgbaar op https://www.cultura-ede.nl/ en telefonisch op 0318-672800. Cultura, Molenstraat 45.

Over de filmmaker

Barend Hazeleger is een Edese filmmaker die documentaires maakt over onderwerpen op het terrein van landbouw, landschap, natuur en kunst. Voor een serie wetenschapsfilms over biotechnologie ontving hij de persprijs van het Wageningen Universiteitsfonds en zijn laatste documentaire is Pier+Horizon, de geest van de plek, over landschapskunstenaar Paul de Kort.

Foto: Barend Hazeleger

Deel deze pagina: