Live Live

'Eerst oplossingen voor problemen, dan pas opening Lelystad Airport'

Gepubliceerd: Woensdag 20 februari 2019 13:05

'Eerst oplossingen voor problemen, dan pas opening Lelystad Airport'

ARNHEM - De provincie Gelderland, 33 gemeenten, Nationaal Park De Hoge Veluwe, de Gelderse Natuur en Milieufederatie en Recron dienen gezamenlijk een zienswijze in over het luchthavenbesluit voor Lelystad Airport.

Volgens de indieners zijn de laagvliegroutes onacceptabel en moet er eerst een gedragen oplossing zijn, voordat gesproken kan worden over opening van het vliegveld.

Op dit moment loopt er een inspraakprocedure waarbij iedereen kan reageren op de wijziging van het luchthavenbesluit. Die wijziging is nodig voor opening van het vliegveld. De afgelopen twee jaar is in Gelderland veel weerstand ontstaan tegen de laagvliegroutes van Lelystad Airport. Omwonenden, bestuurders en politici verzetten zich, omdat ze bang zijn voor overlast.


Meer duidelijkheid over natuur, recreatie en Teuge

Veel van de punten in de gezamenlijke zienswijze komen overeen met bezwaren die eerder zijn geuit. De indieners willen met name duidelijkheid. Eén van de eerste punten is de vraag hoe de laagvliegroutes worden opgelost en welke effecten dat gaat hebben. Daarnaast zijn er vragen over de gevolgen voor bijvoorbeeld de natuur- en vogelaanvaringen.

Ook worden verschillende belangen aangestipt. In Harderwijk, Putten, Ermelo en Nunspeet wordt vooral gekeken naar economische kansen door de uitbreiding van het vliegveld. Op de Noord-Veluwe zijn zorgen over de invloed op het toerisme door de routes.

Daarnaast wordt specifiek gevraagd hoe het voortbestaan van vliegveld Teuge bij Apeldoorn wordt geborgd. Het valschermspringen op het vliegveld dreigt door de laagvliegroutes in de problemen te komen.

In de formele zienswijze worden veel vragen gesteld. De indieners zijn wel duidelijk dat ze eerst willen dat er 'gedragen oplossingen' zijn, voordat het vliegveld open gaat. Ze willen ook dat daarover afspraken worden gemaakt tussen de Tweede Kamer en minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat.

Naast het gezamenlijke stuk, dienen verschillende gemeenten en samenwerkingsverbanden ook een eigen zienswijze in. Tot en met donderdag kan iedereen via deze link een zienswijze indienen tegen de ontwerpwijziging van het luchthavenbesluit. Daarna gaat het ministerie de reacties bestuderen en komt er een antwoord. De verenigde actiegroepen presenteren morgen hun reactie op de plannen.

Geschreven door: mediapartner Omroep Gelderland

Zie ook: Minister herhaalt: Lelystad Airport gaat open


  


 Foto: Pixabay

Deel deze pagina: