Live Live

110 speurders zoeken naar archeologische resten op de Veluwe

Gepubliceerd: Woensdag 15 mei 2019 11:48

 110 speurders zoeken naar archeologische resten op de Veluwe

APELDOORN -  Vrijdag 10 mei is het online platform van Erfgoed Gezocht gelanceerd. Met dit project van Erfgoed Gelderland en Leidse Faculteit der Archeologie kunnen vrijwilligers speuren naar archeologische resten op de Veluwe via online hoogtekaarten, zo meldt Erfgoed Gelderland dinsdag in een persbericht.

Het mini-symposium waarop het platform gelanceerd werd trok veel aandacht en al 110 vrijwilligers hebben zich aangemeld. Er is echter volgens de organisaties nog genoeg werk te verzetten. Wie mee wil speuren, kan zich aanmelden via www.erfgoedgezocht.nl

Mini-symposium

Tijdens het mini-symposium deden verschillende teamleden afkomstig van Erfgoed Gelderland en de Universiteit Leiden uit de doeken wat het doel, het belang en de opzet van het project zijn. Aansluitend werd de website officieel gelanceerd met een gezamenlijke speuractie door vertegenwoordigers van verschillende stakeholdergroepen, zoals vrijwilligers, de provincie, gemeentelijk archeologen en landschappelijke beheersorganisaties. Al tijdens de borrel was er de mogelijkheid om te speuren naar archeologische resten; een gewaardeerde activiteit, zo blijkt uit de ruim 4000 kaartjes die inmiddels onderzocht zijn.

Wat is er te vinden?

'We weten dat er op de Veluwe grafheuvels zijn die tussen 3000 en 500 voor Christus zijn aangelegd. Onder deze heuvels werd vaak eerst één persoon begraven, waarna er later andere personen werden bijgelegd. Volgens de Leidse archeoloog Quentin Bourgeois hebben de heuvels dezelfde cultuurhistorische waarde als hunebedden. Maar omdat ze minder zichtbaar zijn, zijn ze onbekender en worden ze makkelijker over het hoofd gezien', stelt Erfgoed Gelderland. Daardoor kunnen ze onbedoeld vernietigd worden, bijvoorbeeld bij graafwerkzaamheden.

Hoe wordt er gezocht?

Als vrijwilliger kun je online speuren vanuit uw luie stoel. Dit kan dankzij zogenaamde LiDAR-kaarten. Deze kaarten laten de hoogteverschillen in het landschap zien. Van heel Nederland bestaat nu zo’n kaart, gemaakt en beschikbaar gesteld door het Actueel Hoogtebestand Nederland. Het grote voordeel van de techniek is dat de metingen door vegetatie heen gaan, zodat de ondergrond van bijvoorbeeld bosgebied nu voor het eerst zichtbaar is. 

Wie zich aanmeldt op de website leert eerst om de archeologische structuren van de grafheuvels en andere archeologische resten te herkennen. Daarna kun je zelf aan de slag. In de tweede fase van het project staan er ook veldexpedities gepland waarvoor deelnemers zich te zijner tijd online kunnen inschrijven 

Meezoeken?

Lijkt het u leuk om mee te doen? Kijk dan op de website www.erfgoedgezocht.nlof kom naar de informatiebijeenkomst op 22 mei in ACEC-Café te Apeldoorn, 20.00-22.00 uur.

Foto: Erfgoed GelderlandDeel deze pagina: