Live Live

“Omgeving Cultura moet anders, zeker niet verhuizen"

Gepubliceerd: Maandag 22 januari 2018 16:32

“Omgeving Cultura moet anders, zeker niet verhuizen

Tot aan de verkiezingen is wekelijks in Studio C, wat gaat over kunst en cultuur, een lijsttrekker te gast die over dit onderwerp komt praten. Afgelopen zaterdag, 20 januari, was het de beurt aan Alexander Vos de Wael, lijsttrekker van Democratische Kiezers Ede.

"Deze gemeente heeft een ongelooflijk ruim aanbod aan kunst en cultuur. Het is ook goed verspreid over de gemeente Ede. Wat mij opvalt is dat als je naar Cultura gaat, je langs een winderige rotonde moet. Ga je weg na een middagje of avondje Cultura, dan sta je ineens op straat. Er is werkelijk niets in de directe omgeving. Dat zie je meer in de gemeente. Bijna alle culturele instellingen staan losjes van elkaar. Ben je buiten bij Cinemec? Je kan niets. Ben je buiten bij de Reehorst? Je kan niets. Er is als het ware geen infrastructuur om deze instellingen heen. De markt wordt groen ingericht de komende maanden. Harstikke leuk, hartstikke goed. Een enorme verbetering. Het Kuiperplein wordt een evenementenplein. De uitgang van Cultura moet naar het Kuiperplein toe. Je krijgt een duidelijke verbinding tussen Cultura en evenementen. Er kunnen restaurants rondom het plein worden gecreëerd. Er is dan ook een verbinding met het Museumplein. Zo krijg je een compleet geheel voor diegene die een avondje uit willen. Wij moeten echt kijken naar het eromheen. Wat ligt er om een cultuurinstelling heen? Allemaal om het aantrekkelijker te maken", stelt Alexander Vos de Wael.

“Verhuizing van Cultura naar het oude V&D-pand? In een woord: verschrikkelijk! De Achterdoelen heeft, als Cultura daar komt te zitten, geen enkele uitstraling. Je staat echt in the middle of nowhere. Cultura past daar niet. Zeker ook niet qua kosten. Cultura zit hier goed, maar er moet wel wat veranderen. Integreer het met het centrum, met het Kuiperplein. Stel het zit aan de Achterdoelen, dan sta je daar 's avonds om 23:00 uur buiten. Dat is toch een kater".

In de gemeente Ede zijn er diverse musea. Door Nico van der Poel, SGP, werd in Studio C 2 weken geleden een Foodmuseum geopperd (noot redactie: het roodmuseum is bedacht door columnist George Knottnerus van EDE FM). Alexander Vos de Wael heeft daar een duidelijke mening over: "Wij hebben het recent gehad over het World Art center, de term is al te zwaar om te realiseren. Wij kunnen natuurlijk denken over een Foodmuseum. Dat heeft zeker zijn waarde, alleen als je echt een foodmuseum wil maken moet je dat groots opzetten. De vraag is: wil de raad daar wel fors op investeren? Wij hebben in Ede veel moois, maar wij moeten echt kijken naar hoe nu verder. Ik noem een Valleilijn, de vliegroutes, allemaal bedreigingen voor kunst en cultuur", aldus Alexander Vos de Wael.

Luister hier het hele gesprek terug:
https://soundcloud.com/edefm/alexander-vos-de-wael-over-kunst-en-cultuur

Deel deze pagina: