Live Live

‘Niet alleen tolerantie maar ook inclusie voor christelijke LHBT’ers’

Gepubliceerd: Donderdag 13 september 2018 10:17

‘Niet alleen tolerantie maar ook inclusie voor christelijke LHBT’ers’

EDE - Welke positie hebben lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders (LHBT’ers) binnen de christelijke gemeenschap?

De vraag zorgde maandagavond 3 september in een bomvolle bovenzaal van Café Substitute voor een respectvolle discussie tussen journalist en onderzoeker Karlijn Goossen en predikant Philip Nunn.

Relaxte sfeer


Er hangt een kalme, maar ook licht gespannen sfeer voorafgaand aan de bijeenkomst die is georganiseerd door NieuwLicht, een multimediaal programma van de EO onder leiding van presentator Tijs van den Brink.

Journalist Karlijn Goossen valt op vrouwen en woont samen met haar vriendin. Ze hoopt dat het geen discussie wordt over wat wel en niet normaal is. Ze heeft liever dat LHBT’ers ‘niet raar, maar heel bijzonder zijn’, ze breekt het ijs door de zin uit de succesvolle serie de Luizenmoeder te gebruiken. Een lachsalvo uit het publiek neemt de spanning weg. De journalist vindt dat iedereen openlijk zijn of haar geaardheid mag uiten en ernaar mag handelen. Karlijn Goossen heeft zich op haar 22ste uitgeschreven bij de Protestantse kerk omdat ze zich niet kon vinden in de standpunten van de kerk over uiting van geaardheid.

Totaal verschillende meningen


De mening van predikant Philip Nunn kan bijna niet radicaler verschillen. Hij vindt dat je een homoseksuele geaardheid wel mag voelen, maar er niet naar mag handelen. Hij maakt zich zorgen over de invloed van maatschappelijke veranderingen van de afgelopen 50 jaar op de christelijke gemeenschap. Nunn schreef er in 2012 een boek over met de titel Homoseksualiteit- Bijbels-pastorale overwegingen in de 21ste eeuw.

Ervaringen van het publiek

Op de vraag van Tijs van den Brink aan het publiek hoe ze hun coming out hebben ervaren, komen meerdere reacties. Deze verschillen enorm. Zo deelt een studente aan de CHE een positieve ervaring. Zij was bang voor veroordeling, maar er werd door haar medestudenten juist erg prettig op haar coming-out gereageerd. Na zes maanden in een studentenvereniging te hebben gezeten voelde ze zich veilig genoeg om te vertellen dat ze op vrouwen valt. ‘Hoewel je natuurlijk niet in hun hoofd kan kijken. In anonimiteit reageren veel mensen heftiger dan in je gezicht’, vertelt de studente.

En inderdaad, er zijn ook minder bemoedigende ervaringen. Een andere vrouw moest juist twintig jaar lang haar gevoelens voor zichzelf houden. haar moeder vond het echt niet oké, het paste niet bij de overtuiging van de kerk. Het leverde haar een eenzame zoektocht op. Zeven jaar geleden is ze uit de kast gekomen en pas sinds vijf jaar handelt ze ook naar haar gevoelens.

Meer nodig dan tolerantie

Philip Nunn zegt desgevraagd dat hij zich twee of drie coming outs in zijn kerk herinnert. ‘Door de drempel waar die mensen over moesten en het onderzoek dat ik voor mijn boek heb gedaan is mijn houding tegenover homoseksuelen wel veranderd, sta ik er wat milder tegenover.’ Ondanks die mildere houding houdt hij zich vast aan de uitspraak in de Bijbel dat een seksuele verbintenis alleen tussen een man en een vrouw binnen een huwelijk kan worden aangegaan.

‘Je komt er niet mee weg LHBT’ers weg te wuiven door te stellen: Ja gut, zo staat het nu eenmaal in de bijbel. Dan mag je ook bepaalde kleding niet meer dragen of bepaalde producten niet meer eten’, stelt journaliste Goossen daarentegen. ‘Je kunt niet aan cherry picking doen', vindt ze. De journalist wil dat christelijke LHBT’ers in de kerk niet langer langs de zijlijn staan, maar echt mogen meedoen. ‘Niet alleen tolerantie, maar ook inclusie.’

Openstaan voor dialoog 


Ondanks de tegenstellingen luistert iedereen deze avond aandachtig naar elkaar. Een kleine rondgang onder de kerkelijke aanwezigen leert dat ook zij openstaan voor de dialoog met LHBT'ers. Een Utrechtse dominee vindt dat er op een liefdevolle manier ruimte moet zijn voor LHBT’ers binnen de kerkelijke gemeenschap. Hij zou graag zien dat mensen van hetzelfde geslacht binnen de kerk met elkaar mogen trouwen. 'God houdt van iedereen, en we zijn allemaal gelijk, daar moeten we in de 21ste eeuw naar handelen.' De dominee wil anoniem blijven om zo op een discrete manier de dialoog aan te kunnen gaan binnen zijn kerkgemeenschap.

De Edese Predikant Nico van den Houten gaat dat iets te ver. ‘Maar ik wil wel dat LHBT’ers zich veilig voelen in onze kerkgemeenschap. Daarom ben ik ook naar deze bijeenkomst gekomen, om beter inzicht in de gevoelens en de discussie te krijgen om zo nader tot elkaar te kunnen komen.’

Deel deze pagina: