Live Live

‘Stichting Marokkaanse Moslims Ede kreeg geld uit Golfstaten’

Gepubliceerd: Dinsdag 24 april 2018 14:26

‘Stichting Marokkaanse Moslims Ede kreeg geld uit Golfstaten’

Ruim 30 islamitische organisaties in Nederland hebben de afgelopen jaren financiering aangevraagd of daadwerkelijk geld ontvangen uit de Golfstaten. Bij deze organisaties zit ook de Stichting Marokkaanse Moslims Ede.Dit blijkt uit onderzoek dat verricht is door Nieuwsuur en NRC. De organisaties zouden miljoenen euro’s hebben gekregen vanuit de Golfstaten. De Edese stichting komt op een lijst uit Saoedi-Arabië voor. Er zou op 19 januari 2012 om geld zijn gevraagd. Een woordvoerder van de Marokkaanse moskee Al-Mouahidin, die verbonden is aan de stichting, ontkent dat er geld vanuit het buitenland is ontvangen.

De lijsten waarop de financiering vermeld staat en die de overheid jarenlang geheim wist te houden zijn nu in handen van Nieuwsuur en NRC. De Financieringen zijn omstreden, omdat hiermee een fundamentalistisch variant van de islam geëxporteerd kan worden naar moskeeën in Nederland.

De SGP Ede dient raadsvragen in en wil weten of het college van burgemeester en wethouders van deze financiering op de hoogte was. Ze willen ook weten of het college zicht heeft op de financieringen vanuit het buitenland van moskeeën en salafistische organisaties in de gemeente Ede. Verder wil de SGP antwoord op de vraag: “wat vindt u van de suggestie van de Raad van Marokkaanse Moskeeën om buitenlandse giften aan moskeeën openbaar te laten maken?”

De Tweede Kamer vraagt al jaren om transparantie over deze geldstromen. De 30 organisaties zouden miljoenen euro’s hebben gekregen uit Koeweit en Saudi-Arabië. Dit is allemaal terug te lezen in de geopenbaarde documenten. In totaal gaat het om drie lijsten van Nederlandse moskee-organisaties die in Golfstaten om financiering hebben gevraagd.

Foto: Pixabay

Deel deze pagina: